Een open school, waar respect en openheid sleutelwoorden zijn voor een veilige leeromgeving
We willen dat de kinderen zich optimaal ontwikkelen en dat ze elke dag met plezier naar school gaan. Vanuit onze visie en identiteit werken we voortdurend aan een goede sfeer in de groepen. Gelijkwaardigheid tussen mensen is hierbij een belangrijk uitgangspunt. Kinderen moeten respect hebben voor normen en waarden van anderen die zich onderscheiden in kleur, status, handicap, cultuur of geloof.
We zijn alert op discriminatie en pesten en werken vooral aan het voorkómen ervan. Elk schooljaar werken we met aandachtspunten voor sociaal-emotionele vorming, bijvoorbeeld door het thema van de week, de Week van Respect (in samenwerking met het anti-discriminatiebureau), een complimentendag, kind van de dag e.d.
School moet een veilige plek zijn voor kinderen. We vinden het belangrijk dat ieder kind bij ons op school een veilige basis vindt om te leren en te spelen. We hebben duidelijke huisregels en een actief beleid tegen geweld en pesten. Zo zorgen we ervoor dat iedereen zich op school veilig kan voelen en zichzelf kan zijn.
Onze huisregels zijn:
• We zijn aardig voor elkaar
• Anders zijn is oké!!
• We laten anderen meespelen
• Stop is stop!
• We luisteren goed naar elkaar
• We proberen een ruzie uit te praten
• We helpen elkaar
• Komen we er samen niet uit? Dan gaan we naar de meester of juf
In de klassen zijn de huisregels en het gedragsprotocol goed zichtbaar opgehangen. Over deze regels wordt regelmatig gesproken (Waarom zijn deze regels er? Hoe kan ik ze toepassen?) en de kinderen van groep 3 t/m 8 hebben er hun naam onder gezet. Bij de inschrijfformulieren ontvangen de ouders/verzorgers de huisregels en het gedragsprotocol. We werken met de methode Stop = stop.
Identiteit
Onze school is een protestants-christelijke school. We zijn een christelijke school met een open karakter. Dit houdt in dat iedereen die zich thuis voelt bij onze manier van leven en werken welkom is op onze school, ongeacht hun achtergrond, identiteit, huidskleur of religie.
We laten kinderen kennismaken met onze christelijke identiteit in de gezamenlijke weekvieringen en door het vertellen van Bijbelverhalen en spiegelverhalen, verhalen met een geheim en een verwachting. Hierbij gebruiken we een godsdienstmethode die aan de hand van thema’s twee werelden bij elkaar brengt. De belevingswereld van het kind en de wereld van de Bijbel. De Bijbelverhalen laten een eigen licht schijnen op de alledaagse ervaringen van kinderen. Dit roept vragen op als: Wat is geluk? Wat is eerlijk? Waarom pesten mensen elkaar? Uit deze methode wordt in de klas gewerkt in de vorm van een dagopening. Ook voor het vieren van de christelijke feestdagen vormt deze methode regelmatig de basis. De kerstviering en de paasviering zijn elk jaar weer bijzondere hoogtepunten op school.
Daarnaast speelt onze christelijke identiteit een rol in de manier waarop wij onder andere omgaan met:
- Normen en waarden
- Een mening vormen
- Respectvol omgaan met elkaar
- Een veilige plek
- Samenhang
- Burgerschapsvorming
- Leerlingeninspraak
Bij de hoofdingang aan de Museumweg vindt u ons logo in een beeldhouwwerk:
- een koolschuit: het oude Langedijk
- drie kinderen: een onveranderlijke factor door de jaren heen
- de symbolen van geloof, hoop en liefde: we weten ons gedragen door geloof, hoop en liefde en we proberen dit ook uit
te dragen
Gedragscode
Samen met leerlingen en ouders zorgt Tabijn voor een veilige school. Om dit te bereiken is een gedragscode opgesteld. Deze code bevat afspraken waardoor we op een prettige manier met elkaar omgaan. De uitgangspunten zijn hierbij respect, veiligheid, ontwikkeling en verantwoordelijkheid. U vindt de code op de website van onze school
Onderwijsconcept en profilering
Onze school maakt deel uit van het IKC 'Het Mozaïek', zie het kopje op de website.
Tevens profileren we ons op het gebied van kunst en cultuur. Naast structurele aandacht voor taal, lezen en rekenen is er veel aandacht voor cultuur, drama en expressie, onder toezicht van onze cultuurspecialist. We bieden de kinderen de kans om zich zo optimaal mogelijk te ontwikkelen, ook op expressief gebied. We komen hiermee tegemoet aan de verschillende leerstijlen van de kinderen en we stimuleren de sociaal-emotionele, motorische en creatieve ontwikkeling. De kinderen leren werken met hoofd, hart en handen.
Dit is zichtbaar door de techniekochtenden, de dramalessen, de creatieve middagen en het cultuurbeleid.
Pedagogisch klimaat en didactisch handelen
Op onze school voelen kinderen zich veilig. Dit komt ook duidelijk naar voren in de laatste enquête; kinderen voelen zich hier prettig en vertrouwd. De school maakt gebruik van een gedragsprotocol en een pestprotocol, en de kinderen zijn actief betrokken bij de gedragsregels. Wij vinden de mening van de leerlingen en ouders belangrijk. We hebben een leerlingenraad, die elke maand vergadert. Er wordt meegedacht en meegepraat over bijvoorbeeld de inrichting van het schoolplein, het gedrag van leerlingen onderling, de schoolregels, pesten, het schoolreisje en feesten. Eens in de drie jaar wordt er een enquête gehouden onder leerkrachten, leerlingen en ouders.
We hebben veel aandacht voor elkaar. Er is altijd een luisterend oor en we leven met elkaar mee, in woord en daad. We geloven in de kracht van mensen die zich verbinden en samenwerken. Zie voor pedagogisch klimaat en didactisch handelen ‘visie en missie: kwalitatief goed en passend onderwijs’.